Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Aναμφίβολα, το βιβλίο αποτελεί σταθερή αξία και ασφαλές καταφύγιο κυρίως σε περιόδους κρίσης, αλλά και δίοδο διαφυγής από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, όπως επίσης και οι λάτρεις της λογοτεχνίας, της ποίησης και της συγγραφής σε κάθε γωνιά του πλανήτη γιορτάζουν σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου, όπως καθιερώθηκε από την UNESCO, στην απόπειρά της να τιμήσει την πιο διαχρονική συνήθεια των ανθρώπων. Η εν λόγω γιορτή θεσμοθετήθηκε με αφορμή το θάνατο δύο σπουδαίων μορφών της διεθνούς λογοτεχνίας.

Στις 23 Απριλίου 1696 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων. Ο Ισπανός συγγραφέας του "Δον Κιχώτη" Μιγκέλ ντε Θερβάντες και ο Αγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σέξπιρ.


Η έμπνευση για τη γιορτή, προήλθε από ένα έθιμο στην Καταλονία, κατά το οποίο την ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου γιορτάζεται και η «Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων». Με το σύνθημα "'ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα" ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο και αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων ο περίφημος δρόμος της Βαρκελώνης Λα Ράμπλα, "ο μόνος δρόμος που δεν θα ήθελα να τέλειωνε ποτέ", όπως είχε πεί ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.Εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στη Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και εκατομμύρια τριαντάφυλλα.

Το βιβλίο τρέφει το νου και την ψυχή και αποτελεί βάλσαμο στην έντονη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου, κρατώντας του συντροφιά ως πιστός φίλος, ίσως ο μόνος από τον οποίο δεν κινδυνεύει να προδωθεί.

Δικαίως λοιπόν κατατάσσεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα δημιουργήματα του ανθρώπου, καθώς είναι το πρώτο μέσον διάσωσης και μεταφοράς μέσα στους αιώνες σημαντικών και ανεπανάληπτων έργων, τα οποία αντικατοπτρίζουν την εξέλιξη του πολιτισμού.

Δυστυχώς την ίδια στιγμή που βιβλία κάνουν εκατομμύρια πωλήσεις και το αναγνωστικό κοινό πλουτίζει τις γνώσεις του και «ξεφυλλίζει» τη μοναξιά του, η ΟΥΝΕΣΚΟ επισημαίνει ότι υπάρχουν περίπου 776 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως που είναι αναλφάβητοι, ενώ 75 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο.

Best sellers βιβλία όλων των εποχών

1.Η Βίβλος (6 δισ. αντίτυπα)

2.Αποφθέγματα του προέδρου Μάο (900 εκατ. αντίτυπα)

3.Το Κοράνι (800 εκατ. αντίτυπα)

4.Δον Κιχώτης, του Μιγκέλ Θερβάντες (500 εκατ. αντίτυπα)

5.Το κινέζικο λεξικό Ζινχουά (400 εκατ. αντίτυπα)

6.Το Βιβλίο των Κοινών Προσευχών, του Τόμας Κράνμερ (300 εκατ.αντίτυπα)

7.Η Πορεία του Προσκυνητή, του Τζον Μπάνιαν (250 εκατ. αντίτυπα)

8.Ο Κόμης Μοντεχρίστος, του Αλέξανδρου Δουμά (200 εκατ. αντίτυπα)

8. Ιστορία δύο πόλεων, του Κάρολου Ντίκενς (200 εκατ. αντίτυπα)

9.Προσκοπισμός για αγόρια, του Ρόμπερτ Μπάντεν - Πάουελ (150 εκατ. αντίτυπα)

9. Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών, του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν (150 εκατ. αντίτυπα)

9. Το βιβλίο των μαρτύρων, του Τζον Φοξ (150 εκατ. αντίτυπα)

10. Το βιβλίο του Μόρμον, του Τζόζεφ Σμιθ Τζ. (130 εκατ. αντίτυπα)

Χρήσιμα Links: Η Ουνέσκο για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η ιστοσελίδα των New York Times με τα best sellers

Έρευνα του Ε.ΚΕ.ΒΙ για την καταναλωτική συμπεριφορά του κοινού των βιβλιοπωλείων

Πηγές

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_23/04/2009_276315

http://www.apogevmatini.gr/?p=22153

http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=5986

Δεν υπάρχουν σχόλια: