Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΘΡΗΝΟΣ


Όταν κατά το μεσημέρι, γίνει η Αποκαθήλωση και εκτεθεί σε προσκύνημα η χρυσοΰφαντη παράσταση του νεκρού Ιησού, πάνω σε φορητό κουβούκλιο, τότε αρχίζει ο στολισμός του Επιταφίου. Το στολισμό κάνουν τα κορίτσια της ενορίας, με άνθη της άνοιξης: βιολέτες, μενεξέδες, τριαντάφυλλα, λεμονανθοί. Όλα τα λουλούδια πλέκονται σε στεφάνια και γιρλάντες και ο Επιτάφιος γίνεται όλος μια κορόνα από άνθη.

Σε πολλούς τόπους, τα κορίτσια ενώ στολίζουν τον Επιτάφιο, ψάλλουν το μοιρολόγι της Παναγίας, μεγάλο θρησκευτικό τραγούδι που ιστορεί τη σταύρωση του Ιησού και εκφράζει τον πόνο της Αγίας του Μητέρας.

Και αμέσως αρχίζει η συρροή του κόσμου και το προσκύνημα του Επιταφίου. Παρθένες με κάνιστρα γεμάτα λεμονόφυλλα, ή τριαντάφυλλα στέκονται κοντά του και ραίνουν με μύρα το νεκρό Ιησού. Οι προσκυνητές, προπάντων γυναίκες και παιδιά αφού φιληθούν, περνούν κάτω από τον Επιτάφιο, "για να τους πιάσει η χάρη "όπως λένε.

Όταν νυχτώσει αρχίζει η ακολουθία και η περιφορά του Επιταφίου. Η πομπή σχηματίζεται από τα Εξαπτέρυγα και το Σταυρό μπροστά , τον Επιτάφιο και τους ιερείς πιο πίσω. Στις πόλεις προηγούνται οι μουσικοί, παίζοντας πένθιμα εμβατήρια. Ο κόσμος που ακολουθεί κρατάει στα χέρια αναμμένες λαμπάδες. Κατά διαστήματα η πομπή σταματά σε πλατείες και σταυροδρόμια και εκεί οι ιερείς ψάλλουν δεήσεις. Η περιφορά τελειώνει με την επιστροφή του Επιταφίου στην εκκλησία.

http://www.ert.gr/afieromata/Pasxa/megaliParaskevi.html

Κατα την διάρκεια της περιφοράς ακούγονται οι επιτάφιοι θρήνοι που ψάλλονται από τους ιερείς και το πλήθος που ακολουθεί την περιφορά του Επιταφίου.( http://users.otenet.gr/~gmcr/bible/Egkomia.htm)


ΕΠΙΤΑΦΙΟΙ ΘΡΗΝΟΙ - ΕΓΚΩΜΙΑ

http://www.newbyz.org/lamentationschant.pdf


Εγκώμια , Good Friday ,

Orthodox Byzantine Hymns Good Friday (1)

Orthodox Byzantine Hymns Good friday (2)

Byzantine choir of "ioannis damaskinos" city thessaloniki greece church of Three Hierarchs

Βυζαντινή χορωδία "ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ "

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: