Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Η ΠΡΩΤΗ ΠΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ - 12.4.1961



«Κοιτάζω τη Γη κι είναι τόσο ό­μορφη». Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις του πρώτου κοσμοναύτη της ανθρωπότητας.

Στις 12 Απριλίου 1961, στις 09:07 ώρα Μόσχας, ο Γιούρι Γκαγκάριν ξεκίνησε για το ιστορικό του ταξίδι μέσα στο Βοστόκ 1. Εικοσιπέντε λεπτά μετά την εκτόξευση, μπήκε σε μια ελλειπτική τροχιά με απόγειο 302 χιλιόμετρα, περίγειο 175 χιλιόμετρα και περίοδο 89 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα, κινούμενος με ταχύτητα 7,61 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο (27.400 χιλιόμετρα ανά ώρα). Το κωδικό του όνομα κατά τη διάρκεια της πτήσης ήταν Кедр (Κέδρος).

Με το κοσμοϊστορικό του αυτό ταξί­δι ο Γιούρι Γκαγκάριν (Yuri Gagarin) «πρόσφερε» μια μεγάλη νίκη στην Ένωση των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) στα πλαίσια του Ψυχρού Πολέμου. Η Σοβιετική ένωση πήρε την πρωτιά στην «κατάκτηση» του Διαστήματος και ο Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γή.

Πίσω στη Γη, τα νέα ήδη ξεκινούσαν για το γύρο του κόσμου. Το Σοβιετικό Επιτελείο τον προήγαγε, όσο ήταν στο διάστημα, σε Ταγματάρχη - για την περίπτωση που δεν γυρνούσε. Μάλιστα, είχαν ετοιμαστεί τρία δελτία τύπου για την αποστολή πριν την εκτόξευση: ένα για την περίπτωση επιτυχίας και δυο για την περίπτωση αποτυχίας. Ο Γκαγκάριν δεν είχε τον έλεγχο του σκάφους του, επειδή κανείς δεν ήξερε πώς οι συνθήκες κατά την πτήση θα επηρέαζαν τον άνθρωπο βιολογικά και ψυχολογικά· ο συνδυασμός για το ξεκλείδωμα του χειριστηρίου βρισκόταν μέσα σ' ένα σφραγισμένο φάκελο που είχε μαζί του, ενώ το σκάφος ελεγχόταν από υπολογιστές στη Γη.

Μετά από 67 λεπτά σε τροχιά, οι υπολογιστές αυτοί έδωσαν την εντολή στο σκάφος να πυροδοτήσει τους κινητήρες επιβράδυνσης και να αρχίσει την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα. Ο Γκαγκάριν δεν προσγειώθηκε μαζί με την κάψουλα, αλλά χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του σε ύψος 7 χιλιομέτρων, και μετά από ελεύθερη πτώση χρησιμοποίησε το αλεξίπτωτό του και προσγειώθηκε κοντά στην πόλη Τακτάροβα. Μια γυναίκα, η εγγονή της και η αγελάδα τους ήταν οι πρώτοι που είδαν τον Γκαγκάριν να επιστρέφει. Η συνολική διάρκεια της αποστολής, που τελείωσε στις 10:55 ώρα Μόσχας με την προσγείωση του Γκαγκάριν, ήταν 108 λεπτά.

Ο Γκαγκάριν ήταν ο πρωτοπόρος. Μέχρι τότε, οι επιστήμονες αμφέβαλαν για τη βιολογική και ψυχολογική κατάσταση ενός αν­θρώπινου οργανισμού στις άγνωστες συνθήκες του διαστήματος. Η πτήση του Γκαγκάριν όμως, έ­δωσε απαντήσεις σε πολλά σχετι­κά ερωτήματα για την προσαρμο­στικότητα του ανθρώπινου εγκε­φάλου και των οργανικών λει­τουργιών σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Μετά την πτήση του, οι Ρώσοι υποδέχτηκαν τον Γιούρι Γκαγκάριν με τιμές εθνικού ήρωα και δεν είναι λίγες οι φορές, που χρησιμοποιήθηκε από το καθεστώς σαν πολύτιμο «εργαλείο» προπαγάνδας και δημοσίων σχέ­σεων. Σαν τέτοιο υψηλής σημασίας εθνικό πολιτικό «εργαλείο», του απαγορεύτηκε να συμμετά­σχει ξανά σε διαστημικές αποστολές.

Ο Γιούρι Γκαγκάριν πέθανε στις 27 Μαρτίου 1968, λίγες μέρες πριν τα εφτάχρονα της ιστορικής του πτήσης. Σκοτώθηκε μαζί με τον εκπαιδευτή του ενώ πετούσε με ένα MiG-15 κοντά στο Κιρζάτς. Ήταν 34 χρονών. Τα αίτια για το δυστύχημα ποτέ δεν ξεκαθαρίστηκαν, αν και αποκλείστηκε η πιθανότητα ανθρώπινου λάθους. Διάφορες εκδοχές αναφέρουν την κακοκαιρία, την πρόκληση αναταράξεων από τις μηχανές ενός μαχητικού Su-11 ή την αποσυμπίεση του κόκπιτ. Το τότε Σοβιετικό καθεστώς είχε αναφέρει ότι ο Γκαγκάριν έμεινε μέσα στο αεροπλάνο ως το τέλος προκειμένου να μην πέσει πάνω σε ένα σχολείο. Ο Γιούρι Γκαγκάριν είναι θαμμένος στο Κρεμλίνο. Η γενέτειρά του μετονομάστηκε σε Γκαγκάριν προς τιμήν του, ενώ πολλά αγάλματά του στήθηκαν στην πατρίδα του και αλλού. Τον αποκάλεσαν Κολόμβο του Διαστήματος, Σύγχρονο Ίκαρο. Κέρδισε το θαυμασμό εκατομμυρίων ανθρώπων και ενέπνευσε χιλιάδες άλλους να συνεχίσουν στο δρόμο που άνοιξε στις 12 Απριλίου 1961.


Πηγή: Διαδίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια: